Samsung Galaxy S9 Review 2018 | Bekijk & Vergelijk alle aanbieders

Galaxy S9 Specificaties

  • 4.7 inch Retina scherm, 12 MP-camera
  • 2 GB werkgeheugen, 32 GB interne opslag
  • Water- en stofdicht (IP67-certificaat)
  • Leverbaar in: Gold, Black, Rose, Silver, Jet Black
  • 12 Megapixel Camera / iOS 11
  • 2 GB werkgeheugen, supersnelle A10-processor

Galaxy S9 kopen of abonnement?

De Galaxy S9 is al een tijdje op de markt. Op dit moment is de telefoon vaak voordelig verkrijgbaar met een goedkoop Galaxy S9 abonnement. Wil je een luxere versie? Dan is de Galaxy S9 misschien een goede optie. Geen zin in contracten? Geen zorgen, je kunt tegenwoordig heel goedkoop een Samsung Galaxy S9 los kopen.

Samsung Galaxy S9, het beste van het beste?

Na lang wachten was het dan eindelijk zo ver, het beste Android toestel van 2018, de Samsung Galaxy S9 is gepresenteerd. Wijzelf waren natuurlijk ook razend benieuwd dus een review kon niet uitblijven. Na flink wat tijd te hebben doorgebracht met de Galaxy S9 zijn we tot enkele conclusies gekomen, lees je met ons mee?

Zoals iedereen weet is Samsung een van de grotere spelers op de gehele smartphone markt, ze staan dan ook bekend om haar geweldig krachtig Galaxy S-toestellen die ieder jaar weer feilloos scoren bij de consument en critici. Net als ieder jaar presenteerde Samsung ook dit jaar een nieuw S-model, de Samsung Galaxy S9, het nieuwe vlaggenschip.

Qua uiterlijk lijkt het toestel veel op haar jongere broertje, de Samsung Galaxy S8. Echter is ons bij de presentatie meegegeven dat het nieuwe toestel achter het scherm flinke verbeteringen heeft ondergaan, wij gaan deze voor je onderzoeken!

Dit jaar werd er door het Koreaanse bedrijf hoog ingezet op de vernieuwde camera, door het volledig opnieuw ontwikkelen van de camera is het wel degelijk in een nieuw beeld gebracht. Hen motto van 2018 was dan ook “De camera opnieuw in beeld brengen”.

De nieuwe Samsung Galaxy S9 beschikt over een aantal handige functies met mooiere foto’s als eindresultaat. Vooral in donkere omgevingen moet de nieuwe camera gaan schitteren, maar dit is natuurlijk niet het allerbelangrijkste van een nieuw toestel, we gaan snel verder.

Samsung Galaxy S9 review

Design Samsung Galaxy S9

Zoals we je hiervoor al hadden verteld oogt de nieuwe S9 enigszins hetzelfde als de vorige generatie S8 modellen, ook dit jaar beschikt de S9 namelijk over een infinity display met een lichte buiging over de randen van de behuizing. Zoals wijzelf al hadden gedacht is het infinity display bij moderne en toekomstige telefoons niet meer weg te denken.

Aan de bovenkant van het scherm zult u een aantal sensoren, de luidspreker en voor camera aantreffen. Om het scherm zo wijd mogelijk te krijgen is er gekozen voor een minimale strip aan de onder- en bovenkant van het toestel.

Wanneer we naar de achterkant kijken van de S9 zien we dat de camera hoog in het midden is bevestigt, onder de camera kun je de vingerafdrukscanner terug vinden. Naar onze mening een hele verbetering, de scanner zat bij de Galaxy S8 namelijk naast de camera die tot ontzettende veel gesukkel leidde.

Gelukkig is deze nu onder de camera bevestigt, echter voelen deze twee nog wel hetzelfde aan wat alsnog kan leiden tot vergissingen. Naast de camera zit de lichtsensor en flitser bevestigt die mooi wegvallen in de achterkant van glas, een minpuntje is dat de achterkant erg vet en val gevoelig is.

De onder- en bovenkant van de S9

Ook belangrijk om natuurlijk niet te vergeten is de onderkant van de Samsung S9, de brandende vraag onder Samsung gebruikers was dit jaar dan ook de 3,5 MM aansluiting voor de hoofdtelefoon en dergelijke. De Samsung Galaxy S9 heeft de aansluiting nog niet in de ban gedaan net als Apple met de iPhone 8, ook dit jaar kiezen zij voor deze traditionele ingang. En daar zijn wij heel eerlijk gezegd super blij mee. Hij is terug te vinden naast de USB-C aansluiting welke zich precies in het midden van het toestel bevindt.

Naast de twee ingangen zul je een multimedia-luidspreker vinden, deze wordt tijdens het afspelen van geluid gecombineerd met de luidspreker aan de bovenkant van het scherm wat leidt tot een geweldige Dolby Atmos beleving. Dit wil simpelweg zeggen dat er een vol geluid wordt geproduceerd dat van alle kanten lijkt te komen.

Naast de sim sleuf aan de bovenkant van het toestel beschikt het toestel ook over een microfoon aan de bovenkant, deze zorgt voor een betere geluidskwaliteit bij het opnemen van video’s. En zo blijven alleen de zijkanten nog over, net als ieder jaar zit de vergrendel toets verwerkt in de rechterkant. De linkerkant beschikt dit jaar over twee standaard volumeknoppen met daaronder de Bixby knop.

Het beeldscherm van de Galaxy S9

Het infinity display van Samsung is een groot succes gebleken, zoals we al zeiden beschikt ook de Samsung S9 dit jaar over een gebogen infinity display. Echter is deze prachtige vormgeving niet de enige factor die meespeelt in dit geweldige display.

Het infinity display van de Samsung Galaxy S9 beschikt namelijk over een resolutie van 2960 X 1440, daarmee overtreft het de resoluties van televisies, en dat met een kleiner beelddiagonaal. De display is dan ook enorm scherp en zorgt voor een levendige kleuren set.

Het verdwijnen van content

Echter kunnen wij wel een minpuntje ontdekken, door de gebogen hoeken van het scherm kan het in sommige gevallen voorkomen dat de hoekjes als het ware van het scherm zijn gevallen.

Wij hebben dit vooral gemerkt bij spelletjes, het is dan ook niet heel vervelend maar toch iets om wel rekening mee te houden. Gelukkig is het dan wel weer mogelijk om de beeldverhouding voor betreffende apps aan te passen in de instellingen van de Samsung Galaxy S9.

Amoled display

We weten dat het beeldscherm van een smartphone de grootste verbruiker van de accu is en al helemaal met een resolutie van 2960 X 1440. Om dit probleem enigszins te verhelpen heeft Samsung gekozen voor een Amoled display, dit systeem beschikt over een aantal handige functionaliteiten waaronder het uitzetten van pixel voor de kleur zwart, dit is zorgt voor een mooier kleurenpallet en een besparing op de accuduur. We zullen in de volgende onderwerpen meer uitweiden over de accu van de Samsung Galaxy S9

Software van de Samsung Galaxy S9

Een ander belangrijk puntje dat we absoluut niet mogen vergeten is de software van het toestel. Wat je ogen te zien krijgen hangt sterk af van de gebruikte software, in dit geval gebruik de Samsung Galaxy S9 Android 8.0 Oreo met de keuze voor een eigen Samsung interface.

Naar onze mening is de interface van Samsung, ook wel skin genoemd, een beetje wild waardoor je bij het eerste contact een beetje overdonderd kan worden door tal van instructies en toestemmingsmeldingen.

Zoals iedere Samsung gebruiker weet levert de smartphone gigant ieder jaar een standaard pakket aan apps, deze worden ook wel bloatware genoemd. Je kunt ze voor een gedeelte uitschakelen maar helaas niet allemaal.

Naar onze mening vinden wij de constante vertoning van instructies een beetje overbodig, daarbij heb je niet de mogelijkheid om het stop te zetten. Aan de ene kant zijn ze natuurlijk handig voor de volledig nieuwe Samsung gebruikers maar over het algemeen zitten de instructies mateloos vervelend in de weg.

Na het doorlopen van de instructies zullen ze niet meer tevoorschijn komen maar het eerste contact met je nieuwe S9 kan een beetje nors zijn. We mogen eigenlijk niet klagen over de Android 8.0 Oreo, na de instructies beschikt de software over een overzichtelijke interface en is het vrij makkelijk te begrijpen.

Samsung & Bixby

Je zult er vast wel eens van gehoord hebben, Bixby. Het is misschien wel een van de verschrikkelijkste functionaliteiten die Samsung geïmplementeerd heeft, in de Samsung Galaxy S8 in ieder geval. Eigenlijk was vrijwel iedereen het over eens dat Bixby in de toekomst geen meerwaarde had en simpelweg moest verdwijnen. Tot ieders verbazing vinden we op de Galaxy S9 een speciale knop voor het oproepen van de Bixby functionaliteiten.

Na wat rondvragen onder ervaren Samsung gebruikers zijn wij tot de conclusie gekomen dat vrijwel iedere gebruiker niet of bijna niet gebruik maakt van de Bixby functionaliteiten.

De knop aan de linkerkant van het toestel dient ook maar voor één functie, het “wakker maken” van Bixby. Na het drukken zul je op het beeldscherm een interactieveld tevoorschijn zien komen. Waar wij en gebruikers zich het meest aan irriteren is de positie van de knop, bij het gebruik van de volume knoppen kan Bixby al snel worden opgeroepen. Gelukkig is er wel de mogelijkheid om het hele Bixby gebeuren uit te schakelen, echter is het dan een loze knop, je kunt het voor geen enkele andere functionaliteit instellen.

Bij de presentatie van de Samsung Galaxy S9 was Bixby nog niet erg gebruiksvriendelijk voor Nederlandse gebruikers, je kon hem echter wel in het Engels uit proberen. Je zult dus ook Engels met je virtuele Bixby assistent moeten spreken. De assistent beschikt over meerdere functionaliteiten zoals het beantwoorden van vragen middels het internet, het herkennen van tekst en voorwerpen en spraak gestuurde opdrachten.

Echter vallen de meeste functionaliteiten van Bixby in het niet doordat het nog niet is geoptimaliseerd voor de Nederlandse markt, we zien dit vooral terug in de functionaliteit Bixby Vision die object herkenning mogelijk maakt. Al met al is ook dit jaar de virtuele assistent Bixby voor Nederlanders een grote flop.

Accu en hardware van de Galaxy S9

Samsung heeft dit jaar voor haar nieuwe S9 toestellen gekozen voor een eigen processor genaamd de Exynos 9810. In combinatie met de 4GB werkgeheugen chip voor alle hand- en spandiensten. Een prachtig stukje werk die een geweldig snel eindresultaat oplevert, ook na het veelvuldig tegelijk gebruik maken van zware apps kregen wij de S9 niet klein.

Een goed aandachtspuntje is de temperatuur van het toestel tijdens het zware gebruik en opladen van de telefoon, door meer druk op de accu kan het toestel erg heet worden.

Wellicht zegt de hardware van een toestel je niet zoveel en ben je meer geïnteresseerd in de accuduur van de Samsung Galaxy S9. De grootte van de accu is in vergelijking met het jongere broertje niet groter geworden wat wij eerlijk gezegd een beetje gek vinden. Desalniettemin willen we hiermee niet stellen dat de S9 tekort komt aan accuduur.

De totale capaciteit van de accu staat op 3000 mAH, in vergelijking met andere toestellen is dit alles behalve een geringe accucapaciteit. Er zijn dit jaar vooral verbeteringen aangebracht in de communicatie tussen de processor, software en accu. Deze zijn zo ingesteld om het toestel zo lang mogelijk aan te houden.

Maar hoelang houdt een nieuw toestel het met een volle accu vol? De Samsung Galaxy S9 heeft moeite bij gemiddeld verbruik, met wat veranderingen aan de helderheid van je scherm kan je het toestel rekken tot de volgende dag. Zoals we allemaal weten gaat de accu van smartphones na geringe tijd achteruit, desalniettemin kunnen we stellen dat de accuduur van de S9 prima in orde is.

S9 camera her – bedacht

Zoals we je in de inleiding al hebben verteld is de camera van de nieuwe Galaxy S9 het paradepaardje van het nieuwe toestel geworden. Door het toevoegen van moderne technieken is foto’s nemen middels smartphones naar een hoger niveau getild.

De camera van het toestel beschikt namelijk over een variabel diafragma, dit wil simpelweg zeggen dat de opening van de lens wordt gecorrigeerd bij een bepaalde lichtinval. Je hoeft dit zelf niet in te stellen, dit wordt allemaal automatisch verricht door de lichtsensor waardoor foto’s ook in slecht licht glashelder zijn.

Ook leuk voor de creatievelingen onder ons is dat de camera uitermate geschikt is voor het zogenaamde bokeh-effect. Een voorwerp op de foto wordt scherp gesteld waarop de omgeving van het voorwerp wazig wordt gemaakt.

Geslaagd of niet?

Het motto van Samsung was dit jaar het opnieuw uitvinden van de camera op de mobiele telefoon, op het diafragma van de S9 na beschikt het toestel ook dit jaar weer over een 12 megapixel camera. In principe geen probleem omdat deze camera een hoge kwaliteit met veel contrast biedt. Kleuren komen echt tot leven waardoor een goede foto is gegarandeerd.

Echter kan de lichtsensor in sommige gevallen een beetje de overhand krijgen wat resulteert in fletse foto’s. Door het aanpassen van de scherpte kunnen sommige kleuren een beetje teniet worden gedaan. Als we eerlijk zijn hadden we dit jaar van Samsung iets meer verwacht, al helemaal met het motto van dit jaar. Maar we zijn nog niet klaar, we moeten het natuurlijk ook nog even hebben over de voorcamera van de Samsung Galaxy S9.

De voorcamera

Zowel de voor als achter camera worden enorm snel geopend, ook het scherp stellen gebeurt vliegensvlug. Je kunt dan ook meteen van start met het maken van foto’s. De voorcamera beschikt over 8 megapixels waarmee je geweldige foto effecten kunt creëren. Naast scherpe beelden heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van leuke AR Emojis, je kunt dit het beste vergelijken met de gezichtsfilters van de app Snapchat.

Het filmen en vloggen met de S9 is geen enkel probleem, wij zijn van mening dat het toestel hier dermate in uitblinkt. Dit heeft grotendeels te maken met de automatische stabilisator die wordt toegepast tijdens het filmen.

Kleine trillingen worden door de camera zelf gecorrigeerd, echter kunnen wij het je niet aanraden om te gaan springen tijdens het maken van opnames. Ook beschikt de camera dit jaar over een slow motion functie waarmee je 960 beelden per seconde kunt filmen in een resolutie van 720P. Niet heel speciaal maar toch leuk om eens wat mee aan te klooien.

Handige & leuke video’s over de Samsung Galaxy S9

De prijs-kwaliteit verhouding van de S9

De prijs-kwaliteit verhouding van de S9Hoe zit het met de prijs-kwaliteit verhouding van de Samsung Galaxy S9? Het nieuwe vlaggenschip van Samsung is een geweldig toestel, echter zijn er nog wel tal van andere toestellen van de concurrentie die wellicht interessanter zijn voor uw situatie. Wij raden het je dan ook altijd aan om altijd naar alternatieven te kijken.

Samsung S9 prijs los toestel

De Samsung S9 prijs voor een los toestel ligt op dit moment op € 547,-. Naar onze mening valt dit mee, al helemaal wanneer we kijken naar de grootste concurrent van de S9, de iPhone 8. Het grootste verschil tussen deze twee toestellen is het totaal verschillende besturingssysteem.

Apple opereert met haar eigen iOS software en Samsung werkt samen met Android. Wil je overstappen naar een ander merk dan is dit in principe geen probleem, het zal ongeveer een week duren om te wennen aan het besturingssysteem van beide merken.

Pluspunten Galaxy S9

  • De Galaxy S9 beschikt over een hoog kwalitatieve camera met vernieuwd diafragma
  • De hardware beschikt over een pijlsnelle processor
  • Net als de S8 beschikt de S9 over een infinity display die een werkelijk waar een geweldig design overlevert

Minpunten Galaxy S9

  • In vergelijking met het vorige model weinig verschil, echter wel in prijs
  • Bixby is net als voorgaande jaren een tegenvaller voor de Nederlandse markt

Conclusie Samsung Galaxy S9

We zijn aangekomen bij het laatste en misschien wel het belangrijkste punt van deze review, de conclusie, wat vinden wij er zelf van? Wij vinden dat het nieuwe toestel van de S9 modern en mooi oogt, het infinity display doet wat die moet doen. De gebogen randen zorgen voor een fijne handligging echter mist het toestel wel een beetje grip door het gebruik van glas aan de achterkant. Daarboven op komt dat het toestel waterdicht en stevig is, je hoeft je om kleine beetje water dus niet druk te maken. 

De hardware van het toestel is nog nooit zo goed geweest, de verbeteringen onder het scherm zijn dan ook zeker doorgevoerd. We zijn niet in staat geweest om het toestel klein te krijgen door het overmatige gebruik van zware apps. Het toestel is pijlsnel, zelfs de software heeft af en toe moeite met de snelheid. De instapdrempel voor dit toestel ligt naar onze mening niet erg hoog, ben je helemaal nieuw dan raden we het je aan om de instructievideo’s door te nemen.

Na een week weten we zeker dat je helemaal gewend bent aan je nieuwe Samsung Galaxy S9.En dan nu, de camera. Hoewel Samsung trots naar voren kwam met het motto om de mobiele camera volledig te vernieuwen laten ze op best wat punten de steekjes vallen. In principe geen noodzaak maar op het diafragma na is de camera niet erg verschillende in vergelijking met het vorige model van Samsung.

Zoals je wellicht al had gemerkt vinden wij de Bixby ook dit jaar weer een grote flop, de knop is vervelend en Bixby doet niet wat je precies van hem gevraagd. Al met al vinden wij de S9 een prima toestel, echter vinden wij de prijs/kwaliteit verhouding iets te hoog. Wij raden het altijd aan om je mobiele telefoon te vergelijken.